Dieta w okresie letnim - co jeść, aby cieszyć się smukłą sylwetką? (Auchan Hipermarket)

23. 06. 2017

Dieta latem jest znacznie prostsza do utrzymania niż w okresie zimowym z uwagi na fakt, iż organizm nie potrzebuje tak dużej ilości kalorii. Z powodzeniem można zrezygnować z cięższych dań i posiłków na rzecz tych lżejszych, bogatych w witaminy i minerały.

Dieta na lato i jej podstawowe założenia

Latem nie trzeba sztywno trzymać się godzin posiłków i można śmiało rozciągać je w czasie. Bardzo dobrym pomysłem jest dostarczanie organizmowi pięciu lekkich posiłków skomponowanych na bazie owoców i warzyw, które nie tylko dadzą ukojenie w trakcie letnich upałów, ale jednocześnie przyspieszą procesy przemiany materii. Dodatkowo trzeba wykreślić takie dania jak: kiełbasy, steki, bigos, zawiesiste sosy, ciężkie zupy, ciasta czy chipsy. W ich miejsce muszą wejść lekkie i świeże sałatki tworzone na bazie warzyw, pyszne owocowe koktajle, desery w postaci sałatek owocowych, lekkie dania z grilla, np. ryby lub piersi z kurczaka lub sorbety owocowe.

Na co zwrócić uwagę w diecie latem?

Pierwsze śniadanie powinno być dość treściwe i powinno być zjedzone na spokojnie. Dobrym pomysłem będzie bułka grahamka lub musli z jogurtem. Drugie śniadanie może być nieco lżejsze, jednak powinno podnieść poziom cukru w taki sposób, aby nie powodować wilczego głodu w południe w trakcie obiadu - może być to owoc lub lekka sałatka. Obiad nie może składać się z trzech dań, ponieważ jest on zbyt obfity. Dobrym wyborem będą grillowane warzywa z rybą lub piersią z kurczaka lub ryż z warzywami curry. Kolacja z kolei powinna być zjedzona na dwie godziny przed snem i powinna składać się z dania białkowego okraszonego zieleniną.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta