Zrób dynię na Halloween! (E.Leclerc)

16. 10. 2017

E.Leclerc Turystyczna Centrum handlowe
Wydrążony lampion zrobiony z popularnej jesienią dyni to nieodłączny element kończącego się października. Wraz ze zbliżającym się Świętem Zmarłych obserwujemy coraz więcej klimatycznych dekoracji w pobliżu domów, sklepów oraz kawiarni. Zabawny lampion z dyni to super pomysł na przełamanie ponurej, jesiennej atmosfery i ciekawe udekorowanie własnego tarasu, ogrodu czy też nawet mieszkania! Poniżej podpowiadamy, jak przygotować dynię na Halloween!

Wybierając owoc należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość warzywa. Musi być odpowiednio dopasowana do wielkości świeczki, którą do niej włożymy. Płomień świecy nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wnętrzem dyni.

Przygotowanie dyni na Halloween należy rozpocząć od odcięcia „czapeczki” czyli góry warzywa, przez którą dostaniemy się do jej wnętrza. Następnie dużą, najlepiej głęboką łyżką wydrążamy środek. Wydobyty miąższ i pestki możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznych jesiennych dań i deserów.

Jeśli marzy Ci się tradycyjny halloweenowy lampion, musisz wyciąć także otwory przedstawiające „twarz” dyni. Wzór do wycięcia najlepiej narysować na dyni ołówkiem a następnie ostrożnie wyciąć ostrym nożykiem.

Dla lepszego efektu krawędzie wyciętych otworów warto oprószyć cynamonem lub natrzeć zimowymi olejkami zapachowymi. Dzięki temu halloweenowa dynia będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale także przyjemnie pachnieć.

Do środka dynia wkładamy świeczkę, nakładamy „czapeczkę” i gotowe!

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego E.Leclerc Turystyczna

Popularne sieci handlowe

Miasta