Zdrowa dieta a pieczywo — czy te dwa mogą iść w parze? (Carrefour)

12. 08. 2017

Wraz z nadejściem mody na zdrowy tryb życia, coraz więcej osób nie tylko zaczęło bardziej rutynowo podchodzić do aktywności fizycznej, ale również skrupulatniej przypatruje się także temu, co je. Najwięcej emocji przy zdrowym odżywianiu budzą węglowodany. A co za tym idzie wszelkie makarony, chleby i bułki. Wiele osób zastanawia się, czy może jeść pieczywo podczas diety. Sprawdźmy.

Jakie pieczywo można jeść podczas diety?

Tak naprawdę od tego, czy będziemy tracić na wadze, zależy nie do końca od tego co jemy, ale w jakiej ilości. To bilans kaloryczny warunkuje, czy naszemu ciału zaczyna ubywać zbędnego tłuszczyku. Jeśli zatem chcesz zredukować swoją masę ciała, to pilnuj, aby ilość jedzenia, jaką konsumujesz w ciągu dnia nie przekraczała Twojego dziennego zapotrzebowania. A jeszcze lepiej, jeśli od niego odejmiesz co najmniej 100 do 200 kcal.

Jeśli natomiast chcesz się zwyczajnie zdrowo odżywiać. To spożywanie pieczywa nie jest w żadnym przypadku zabronione. Oczywiście jednak "diabeł tkwi w szczegółach" i dlatego wybór pieczywa powinien być podyktowany tym, co będzie najlepsze dla Twojego ciała.

Po pierwsze, staraj się unikać chlebów i bułek, które wiesz, że posiadają sztuczne dodatki i spulchniacze. Nie dość, że są one pozbawione smaku to jeszcze mogą powodować wzdęcia i wpływać niepozytywnie na samopoczucie. Zamiast nich postaw na produkty z wiadomych i zaufanych źródeł. Dobrym pomysłem jest również wprowadzenie produktów pełnoziarnistych i razowych. Jednak uważaj, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż wtedy również możesz borykać się z problemami od strony układu pokarmowego.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta