Zainwestuj w formy do pieczenia i zrób pyszne ciasto lub tartę

05. 08. 2017

Jest wiele rodzajów sprzętu kuchennego, bez którego niemożliwe byłoby codzienne przygotowywanie posiłków. Do takiego właśnie sprzętu należą dobrej jakości formy do pieczenia, które powinny być na wyposażeniu każdej kuchni.

Pieczenie ciast - z dobrą formą - latwizna!

To prawda. Dobrej jakości forma gwarantuje, że przygotowywane ciasto lub tarta równomiernie się dopieką na całej powierzchni i nie przywrą do blachy po wyjęciu z pieca. Wiele się mówi o tym, że przed wlaniem lub ułożeniem ciasta w blasze, należy ją natłuścić lub posypać mąką. Wcale nie trzeba tego robić, pod warunkiem, że posiada się blachy dobrej jakości.  

Jak wybrać formę do pieczenia?

Jeszcze niedawno blachy do pieczenia wykonywane były tylko z blachy. Nie były jednak najlepszej jakości, miały tendencję do wyginania się, zarysowań, a nawet rdzewienia.  Teraz w sklepach panuje o wiele większy wybór i każda gospodyni znajdzie formę, która najlepiej odpowiada jej potrzebom i oczekiwaniom. 

Z pewnością warte uwagi są formy silikonowe. Nie wymagają żadnego natłuszczania, a wypiek po upieczeniu wychodzi z nich niesamowicie łatwo. Ponadto, formy silikonowe występują w wielu oryginalnych kształtach, co ułatwia przygotowanie okolicznościowych wypieków.  

Szkło i ceramika to materiały stosunkowo nowe na rynku form do pieczenia. Warto jednak mieć je w swojej kuchni, bowiem są nie tylko trwałe, ale i niesamowicie estetyczne. Ciasto upieczone w tak pięknej formie może od razu po wyjęciu z piekarnika powędrować na odświętnie nakryty stół.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta