Tarty - doskonałe na słodko i na słono

14. 07. 2017

Każdy z nas zna tarty z wyśmienitymi sezonowymi owocami i innymi słodkimi dodatkami. Warto przełamać nieco ten tradycyjny przysmak i spróbować również tarty w wersji wytrawnej. Jej przygotowanie nie jest trudne. Bazą do przygotowania tarty wytrawnej, będzie podobnie jak w przypadku tarty na słodko ciasto z mąki, jajek, masła lub margaryny i odrobiny soli. Standardową mąkę pszenną możemy zastąpić zdrowszą pełnoziarnistą lub gryczaną, a na wierzch kładziemy nadzienie z ulubionych warzyw lub serów.

Tarta z warzywami - prosty przepis

Składniki:

Ciasto: 200 g mąki (może być pszenna, ale warto eksperymentować również z innymi rodzajami mąk), 90 g masła, jajko, 25 ml wody, szczypta soli.

Nadzienie: warzywa - 200 g groszku cukrowego, 150 g kukurydzy, cebula, szczypiorek, łyżka mąki, 3 łyżki masła, 2 jajka, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietany kremówki, przyprawy do smaku: pieprz, sól, oregano.

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce aż będzie odpowiednio miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy i na wałku przenosimy do foremki nasmarowanej masłem. Wykładamy ciastem dno foremki i nakłuwamy widelcem.

2. Przygotowane ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

3. Na upieczonym spodzie należy ułożyć warzywa: groszek, kukurydzę, szczypiorek i pokrojoną cebulę. Przygotowujemy mieszankę jajka, mleka, śmietany, masła i przypraw. Zalewamy nią warzywa.

4. Tartę wstawiamy do piekarnika - tym razem na 25-30 minut w temp. 180 stopni C.

Po upieczeniu tarta jest gotowa. Smacznego!

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta