Syrop klonowy – do czego go używać? (E.Leclerc)

17. 07. 2017

Po syrop klonowy sięga coraz więcej osób. Jest to zdrowy zamiennik dla rafinowanego cukru i sztucznych słodzików. Jest on pozyskiwany z pnia klonu i nie zawiera żadnych konserwantów ani barwików, o ile kupimy ten oryginalny. Jego gęsta konsystencja i naturalny słodki smak sprawiają, że znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Kiedy warto po niego sięgnąć?

Zastosowanie syropu klonowego

Syrop klonowy jest naturalnym cukrem, który bogaty jest w sole mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim wapń, magnez, witaminy z grupy B, fosfor, potas. Jest znacznie mniej kaloryczny od białego cukru czy też nawet miodu. Można go łatwo poznać po słodkim smaku, bursztynowym zabarwieniu, charakterystycznym zapachu i gęstej konsystencji.

Produkuje się go przede wszystkim w Kanadzie, ale również w USA. Warto wiedzieć, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem pobudzającym zmysły, dlatego też podczas randki idealnie sprawdzi się deser z jego dodatkiem.

Syrop klonowy najczęściej stosowany jest jako zamiennik cukru i słodzików oraz jako alternatywa dla miodu. Świetnie sprawdza się do przygotowania polewy do naleśników oraz sosu do gofrów. Można nim polać także owoce, tosty, lody, płatki śniadaniowe, sałatki, ciasta i najróżniejsze desery.

To jednak nie wszystko. Po syrop klonowy można sięgnąć także w przypadku dań mięsnych i warzywnych. Smażona czy duszona ryba z syropem klonowym? Jak najbardziej! Produkt ten idealnie nadaje się do przyrządzenia marynaty. Można także dodać go do herbaty, drinków, kawy czy mleka.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta