Sezon na winogrona w pełni. Poznaj ich zdrowotne właściwości!

15. 08. 2017

Galeria Askana Centrum handlowe
Wraz z końcem sierpnia na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się kiście winogron w bardziej atrakcyjnych cenach. Sezon na winogrona powoli się zaczyna. Zapoznajmy się z ich właściwościami.

Cenione od tysiącleci

Zdrowotne właściwości winogron cenione są nie od dziś. Już w starożytności niezwykle chętnie je spożywano, gdyż twierdzono, że chronią one przed różnymi chorobami i są pokarmem osób długowiecznych. Wykorzystywano je również w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, skaleczeń i ran. Winogrona są skarbnicą wielu witamin (A, C i B) i minerałów (potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo). Co więcej, są jednymi z niewielu owoców, które zawierają jod. 

Zasadotwórcze i przeciwrakowe

Pomimo ogromnej słodyczy tych owoców, badania dowodzą, że winogrona dzięki wysokiej zawartości flawonoidów i witaminom C i A, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Naturalne przeciwutleniacze zawarte w roślinie wymiatają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Dobroczynne składniki zawarte są w szypułkach, pestkach, a także skórkach winogron. 

Ochrona przed zespołem metabolicznym

Zawarte w winogronach polifenole chronią narządy przed uszkodzeniem przy rozwijającym się zespole metabolicznym. Dodatkowo mogą również zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Zielone, czerwone i czarne owoce przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszają odporność na insulinę. Zasługą takiego działania owoców, są zawarte w nich fitochemikalia, które wykazują działanie przeciwutleniające.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Askana

Popularne sieci handlowe

Miasta