Sezon na jabłka! Najlepsze przepisy na dania z jabłkami

29. 08. 2017

Galeria Sieradzka Centrum handlowe
Wkraczamy właśnie w sezon na jabłka. Jest on w Polsce stosunkowo długi, jednak właśnie teraz rozpocznie się w sadach czas zbiorów, co oznacza świeży owoc prosto z drzewa, idealny do domowych wypieków i deserów. Jabłka są na owocem na tyle uniwersalnym, że mogą posłużyć nam zarówno jako bazę deseru jak i składnik dań obiadowych.

Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni 

Tradycyjne racuchy

Składniki:

- ½ kg mąki

- 50 g drożdży

- 4-5 jabłek w zależności od wielkości

- 4 łyżki cukru

- 1 jajko

- szczypta soli

- szklanka podgrzanego mleka

Przepis:

1.       Wsyp mąkę do większej miski.

2.       Dodaj do mąki szczyptę soli.

3.       Dodaj drożdże i cukier.

4.       Dolej połowę szklanki mleka i zagnieć masę. Odstaw na kwadrans.

5.       Dodaj jajko, resztę mleka oraz starte na tarce o średnich oczkach jabłka.

6.       Odstaw ciasto na godzinę

7.       Smaż porcje ciasta nabierając je łyżką, po usmażeniu posyp cukrem-pudrem.

 

Szybka szarlotka

Składniki:

- 2 opakowania herbatników maślanych

- 1,5 kg kwaśnych jabłek

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki masła

- 2 łyżki cynamonu

- 1 sztuka cytryny

Przepis:

1.       Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

2.       Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka i cukier. Smaż przez około 15 minut aż do uzyskania konsystencji karmelu.

3.       Dopraw masę cynamonem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

4.       Herbatniki pokrusz i wysyp na dno formy na tartę.

5.       Wykładamy na to masę jabłkową, brzeg obsypujemy resztą herbatników.

6.       Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

 

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Sieradzka

Popularne sieci handlowe

Miasta