Przepis na pyszną potrawę z grzybów - pappardelle z borowikami

27. 09. 2017

Centrum Skorosze Centrum handlowe
Zebrane podczas jesiennych spacerów po lesie grzyby, zwykliśmy najczęściej wykorzystywać w przygotowaniu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zerwane na przełomie września i października prawdziwki, podgrzybki czy maślaki, na nasze stoły trafiają przeważnie dopiero wczesną zimą. Tymczasem, nie należy zapominać, że grzyby potrafią świetnie sprawdzić się również jako główny składnik wielu nowoczesnych przepisów kulinarnych spoza naszego regionu.

Przepis na pappardelle z borowikami

Potrzebujemy:

130 g makaronu typu pappardelle – wstążki

1 ząbek czosnku

50 g masła

około 200 gramów borowików

4 łyżki szczypiorku i tyle samo natki pietruszki

ser parmezan

1/3 szklanki wytrawnego białego wina

Najpierw myjemy grzyby i osuszamy przy pomocy grubych, papierowych ręczników kuchennych. Gotujemy wodę na makaron, pilnując, by w odpowiednim czasie wyciągnąć go z wody i odcedzić – musi być al dente - niedogotowany. Połowę potrzebnego masła rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy grzyby i podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając. Po chwili dorzucamy pokrojony czosnek i czekamy aż delikatnie się zarumieni. Grzyby doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy wino. Przykrywamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Na patelnię z grzybami dorzucamy ugotowany wcześniej makaron oraz dodajemy pozostałą część masła, nadal podgrzewając danie. Mieszamy i w razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy do smaku. Makaron przekładamy do głębokich talerzy, a gotowy, posypujemy szczypiorkiem, pietruszką oraz startym wcześniej parmezanem.

Po skończeniu przygotowywania dania możemy zacząć cieszyć podniebienie niezapomnianym smakiem jesiennej kuchni.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Skorosze

Popularne sieci handlowe

Miasta