Kuchnia włoska wciąż popularna (Carrefour)

05. 07. 2017

Niesłabnącym zainteresowaniem wśród Polaków cieszy się kuchnia włoska. Jest ona obok kuchni francuskiej jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich. Co wpływa na tak duże zainteresowanie potrawami pochodzącymi z Półwyspu Apenińskiego?

Pierwszym argumentem przemawiającym za częstym wyborem kuchni włoskiej jest jej różnorodność. Włosi cenią zarówno warzywa jak i mięso, doprawiane sporą ilością aromatycznych ziół, takich jak: oregano, tymianem, bazylia, rozmaryn, estragon i pieprz. W przyrządzaniu większości dań niezbędne są: oliwa, oliwki, parmezan i pomidory, a także popularne frutti di mare, czyli owoce morza. Wzajemne łączenie wymienionych składników sprawia, że podawane potrawy wyglądają apetycznie i są smaczne. 

Ponadto dania kuchni włoskiej są łatwe do przygotowania, nawet dla osób początkujących, oraz nie wymają dużych nakładów pieniężnych. Podstawę potraw stanowią różne rodzaje makaronów, bądź ryż, podawane z różnorodnymi kompozycjami warzyw. Kuchnia włoska posiada również spory wachlarz deserów, jak panna cotta czy tiramisu, oraz aromatycznych win, z których największe uznanie zdobyły marsala i chianti.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta