Jak zachować świeżość warzyw w upalne dni? (Carrefour)

03. 07. 2017

Letnie miesiące sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Darów natury w postaci sezonowych warzyw i owoców nie brakuje. Aby ich walory zostały w pełni wykorzystane, muszą one być właściwie przechowywane.

Uwaga na zielone warzywa!

Ten typ warzyw powinien być przechowywany w otwartym pojemniku. Dlaczego? Szczelne zamknięcie sprawia, że wilgoć w nich zawarta doprowadzi do pleśnienia. Ponadto zachodzi oddychanie bez udziału tlenu, co sprzyja powstawaniu rakotwórczych azotynów. W ich pobliżu nie powinna również leżeć papryka czy dojrzałe pomidory. Uwalniają one etylen, który może powodować żółknięcie i więdnięcie.

Ziemniaki - tylko w cieniu

Ekspozycja ziemniaków na nadmierne ciepło i światło słoneczne doprowadza do ich kiełkowania. W lodówce za to jest im za zimno, stają się one wtedy słodkie. Dlatego najlepsze miejsce do ich przechowywania to zacieniona szafka czy spiżarka.

Jak przechowywać w lodówce?

Pojemniki w dolnej części lodówki warto wyłożyć papierowymi ręcznikami, odciągającymi nadmiar wilgoci. Warzywa powinny być luzem, gdyż foliowe torebki przyspieszają ich gnicie. Lodówka pozwala przedłużyć świeżość warzyw, takich jak groszek i szparagi, marchewka, rzodkiewki, brokuł czy kalafior.

Co poza lodówką?

Pomidory oraz ogórki nie powinny być trzymane w warunkach chłodniczych. Są one bardzo wodniste, co utrudnia ich przechowywanie przez dłuższy okres czasu. To samo dotyczy podatnej na gnicie cebuli.

Odpowiednie warunki przechowywania mogą wydłużyć przydatność warzyw do spożycia. Warto je znać, aby jak najbardziej wykorzystać ich potencjał smakowy i zdrowotny.
Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta