Jak uniknąć niestrawności i uczucia ciężkości po obfitej kolacji wigilijnej? (Carrefour)

11. 12. 2017

Co roku świąteczny stół ugina się pod przepysznymi potrawami i łatwo pokusić się o kilka kęsów za dużo. Prędko skutkuje to w niestrawności i uczuciu ciężkości, przez co świąteczne posiłki mogą sprawić nam kłopot. Jak radzić sobie z przejedzeniem?

Zadbajmy o ruch w świątecznym czasie. Zaprośmy rodzinę na spacer, by nie spędzić trzech dni tylko przy stole. Warto wybrać się też na sanki z dziećmi albo sprawdzić, czy w okolicy otwarte jest lodowisko. Niektóre ślizgawki wychodzą z świąteczną ofertą na przykład w drugi dzień Świąt. 

Na trawienie pomoże też filiżanka ziół lub herbaty. Zarówno czarna jak i zielona herbata pobudzają trawienie, a także rozgrzewają. W przypadku przejedzenia na ogół należy unikać zimnych przekąsek – wywołują one skurcze jelit i nasilają nasze dolegliwości. Z ziół najlepiej sięgać po miętę, rumianek lub werbenę. Jeśli nachodzą nas nawet nudności, możemy sięgnąć po napar z dziurawca, który wspomaga żołądek oraz wątrobę. Doskonale w tej roli sprawdzi się też świąteczny kompot z suszu! Najlepiej, jeśli wypijemy go jednak ciepły. 

Popularnym sposobem na niestrawność jest też napar z lnu, który konsystencją przypomina kleik. Len zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kwadrans. Ureguluje pracę wątroby, pomoże na zgagę i pobudzi przemianę materii. 

Warto również sięgnąć po preparaty ziołowe z apteki, które dostaniemy bez recepty. Jest to na przykład Ulgix, Verdix Complexx czy Raphacholin.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta