Czy warto kupować ekologiczne warzywa i owoce? (Carrefour)

10. 06. 2017

Centrum Handlowe ATRIUM Piła Centrum handlowe
Według badań warzywa i owoce, pochodzące z upraw ekologicznych zawierają więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, ilość chemikaliów jest na bardzo niskim poziomie, a więc spożywając je, nie musimy obawiać się o niepożądane skutki uboczne. Jeśli jemy sporo warzyw i owoców, to znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia będzie postawienie na te uprawiane ekologicznie. Dlaczego eko jedzenie powinno zagościć na naszych talerzach?

Zdrowa żywność i produkty ekologiczne to coś więcej niż moda

Dzięki modzie na eko jedzenie mamy obecnie znacznie większy dostęp do produktów uprawianych ekologicznie. Są one także w coraz przystępniejszych cenach. Nie oznacza to oczywiście, że musimy od dzisiaj kupować wyłącznie tego typu produkty. Warto jednak sięgać po eko warzywa i owoce, których nie obiera się ze skórki przed zjedzeniem typu seler, sałata czy jabłka.

To samo dotyczy suszonych owoców. Te z konwencjonalnych upraw zawierają chociażby dwutlenek siarki czy sorbinian potasu, czyli substancje które mogą powodować wiele nieprzyjemnych objawów. Ekologiczne susze owocowe produkowane są z owoców zebranych wyłącznie z ekologicznych upraw i pozbawione są niepożądanych substancji chemicznych.

 Z całą pewnością bio warzywa i owoce są zdrowsze. Zawierają ponad połowę mniej kadmu, czterokrotnie mniej pestycydów, a ponadto charakteryzują się znacznie niższym stężeniem azotu, azotanu i azotynu. Znajdziemy w nich też znacznie więcej witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta