Co jest lepsze - sokowirówka czy wyciskarka? (RTV EURO AGD)

27. 05. 2017

Galeria Zaspa Centrum handlowe
Świeże soki to bardzo wartościowe uzupełnienie diety, Mogą je pić już małe dzieci, którym pyszne owocowe soki z powodzeniem mogą zastąpić słodycze. Kiedyś do uzyskania pysznych, domowych soków wykorzystywana była jedynie sokowirówka, dziś dostępne są także wyciskarki. Czym się różnią te urządzenia? I które z nich będzie lepszym wyborem?
Sokowirówka to urządzenie, które przy pomocy bardzo szybko obracających się ostrzy rozdrabnia warzywa i owoce, co umożliwia uzyskanie z nich soku. Otrzymany w ten sposób sok jest znacznie bardziej wartościowy niż soki z kartonu, jednak jeszcze bogatsze w składniki odżywcze okazują się być soki otrzymane w wyciskarce.

Sok z sokowirówki podlega utlenieniu, a zatem jest zubożony w wiele cennych składników; ponadto nadaje się do spożycia natychmiast. Wyróżnia się obecnością charakterystyczną pianką na powierzchni oraz klarowną konsystencją.
A sok z wyciskarki? Ma dłuższą przydatność do spożycia, bardziej zawiesistą i bogatą konsystencję oraz o kilkadziesiąt % więcej składników odżywczych. Wyciskarka działa na zasadzie miażdżenia owoców czy warzyw i wytłaczania z nich soku.

Co jeszcze? Wyciskarka działa ciszej, wolniej i można z niej uzyskać większe objętości soku. Działa nieco drożej, ale umożliwia uzyskanie znacznie bardziej wartościowego soku. Ponadto poradzi sobie z problematycznymi składnikami: szpinakiem, natką pietruszki, truskawkami czy owocami jagodowymi. Sokowirówka nie podoła sobie z wyciskaniem z nich soku. A kwestię ceny rozwiązać może dobra promocja w supermarkecie.
Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Zaspa

Popularne sieci handlowe

Miasta