Pyszne pierniczki na święta – przepis (E.Leclerc)

24. 11. 2017

Centrum handlowe: E.Leclerc Turystyczna
Pierniki to must-have świąt Bożego Narodzenia. Aromatyczne słodkości na pewno zasmakują nie tylko najmłodszym członkom rodziny. Poniżej prezentujemy prosty przepis na pyszne pierniki!

Składniki

-0,5 kg mąki

-2 łyżki miodu

-łyżeczka sody oczyszczonej

-przyprawa piernikowa

-2 łyżki masła

-2 jajka

-pół szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie

1.Mąkę przesiać przez sitko i wsypać na stolnicę. Miód podgrzać w rondelku i dodać do mąki. Całość mieszać łyżką stopniowo dodając cukier, sodę, przyprawę a na końcu masło i jajko.

2.Ciasto zagniatać dolewając po trochę mleka, aż do uzyskania konsystencji przypominającej ciasto kruche. Wyrabiać aż do gładkości.

3.Ciasto rozwałkować na stolnicy. Grubość powinna wynosić od 0,5 do 1 cm. Przygotowanymi wcześniej foremkami wykroić odpowiednie kształty. Resztę ciasta zebrać i ponownie rozwałkować na kolejną partię pierniczków.

4.Ciastka układać na blaszce w odległości około 2-3 cm od siebie. Przed włożeniem do piernika posmarować rozmąconym jajkiem.

5.Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.

6.Pierniki nie są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu, najlepiej smakują odczekane kilka dni. W tym czasie należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po kilku dniach można je wyjąć i ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.
Obserwuj nas:

Sieci handlowe