Przygotuj deser z jesiennych owoców (Lewiatan)

04. 10. 2017

Galeria Sandomierz Centrum handlowe
Jesień to chłodna pora roku, która zazwyczaj zmusza nas do spędzania większości czasu w domu. By umilić sobie te chwile warto zrobić coś co sprawi nam przyjemność i poprawi humor. Najlepszym pomysłem będzie przygotowanie deseru z jesiennych owoców. Zapoznaj się z dwiema propozycjami przepisów na wyjątkowe słodkości i ciesz się ich smakiem!

Sezon na dynię! – przygotuj muffiny

Do przygotowania smacznego deseru z dyni potrzebne będą nam następujące składniki:

-250 g startej dyni,

-1 niewielki banan,

-250 g mąki pszennej,

-100 g cukru trzcinowego,

-90 g oleju,

-2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-pół łyżeczki sody,

-15 okienek czekolady,

Najpierw zetrzyj dynię na tarce, wymieszaj ją z rozgniecionym bananem i dodaj olej. Następnie zajmij się dokładnym mieszaniem mąki, proszku do pieczenia i sody. Po skończeniu wrzuć całość do masy dyniowo-bananowej, dodaj posiekane kawałki czekolady i posyp to cukrem. Jednolitą masę przekładaj do foremek na muffiny, które będzie trzeba piec przez 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni. Gotowe!

Pieczone jabłka z miodem

By stworzyć pyszny deser z jabłkami trzeba zaopatrzyć się w:

-4 jabłka,

-sok z cytryny,

-4 łyżki powideł wiśniowych,

-2 łyżki miodu,

-łyżeczka cynamonu,

-4 łyżeczki rodzynek,

-4 łyżeczki płatków migdałowych,

Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu! Zacznij od umycia jabłek oraz osuszenia ich. Potem odetnij ćwiartkę każdego z nich, wydrąż środek i wnętrza jabłek skrop sokiem z cytryny. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z miodem, rodzynkami, cynamonem i powidłami. Wtedy powstanie nam farsz, którym trzeba uzupełnić jabłka. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez 15 minut na 180 stopniach. Gdy się zrobią nałóż je na talerzyk i poczekaj aż trochę ostygną. To wszystko! Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym deserem z rodziną lub przyjaciółmi.
Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Sandomierz

Popularne sieci handlowe

Miasta