Produkty eko – czy to się opłaca?

19. 06. 2017

Produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, gdyż rośnie świadomość konsumentów. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Jakość wysoko przetworzonej żywności pozostawia wiele do życzenia, a poza tym znajdują się w tego typu produktach niepożądane dodatki w postaci konserwantów, barwników czy chemicznych wypełniaczy. Czy rzeczywiście warto kupować zdrową żywność?

Czy zdrowa żywność jest warta swojej ceny?

Produkty bio można znaleźć już nawet na marketowych półkach. Wydzielone zostały też oddzielne działy o nazwie zdrowa żywność. Wiele osób twierdzi, że eko jedzenie jest kluczem do zachowania dobrego zdrowia. Chociaż ponad połowa Polaków deklaruje, że chciałaby kupować lepszej jakości żywość, to jednak zaledwie niewielki procent z nich robi to w praktyce. Swoje zachowanie tłumaczą słabą dostępnością ekologicznych produktów i ich wysoką ceną. Oczywiście faktem jest, że ekologiczna uprawa roślin jest droższa, dlatego też klienci muszą zapłacić za takie produkty więcej. Pamiętajmy jednak, że chodzi tutaj o jakość jedzenia, a nie o jego ilość. Można zjeść całą masę taniej, przetworzonej żywności i nadal być głodnym. Jest ona bowiem uboga w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest tak nafaszerowana chemią, że z prawdziwym jedzeniem mają niewiele wspólnego.

Czy rzeczywiście chcemy wydawać swoje ciężko zarobione pieniądze na coś takiego? Niższa cena to tylko iluzja, gdyż odbija się to kosztem naszego zdrowia. Ekologiczne warzywa i owoce mają znacznie lepszy zapach i smak, a do tego znajdują się w nich pokłady witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy i wielu innych prozdrowotnych substancji. Jeśli więc chcemy ustrzec się przed groźnymi w skutkach schorzeniami, warto wspierać rolnictwo ekologiczne, które posiada stosowny certyfikat.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta