Nowa akcja sieci hurtowni Makro "Pakuję, nie marnuję" (Makro)

28. 03. 2017

Centrum handlowe: Galeria Chełm - Gdańsk
Na całym świecie rok do roku wyrzuca się 1,3 mld ton artykułów spożywczych. W samej Europie jest to 100 mln ton. Najnowsze informacje z Wielkiej Brytanii pokazują, że aż 25 proc. jedzenia wyrzucanego do kosza jest nierozpakowane, w oryginalnym opakowaniu.

Problem ten nie dotyczy jednak tylko wysp. Przeciętny Polak marnuje rocznie 52 kg żywności. To jak pojemność 50 tys. TIR-ów! Najwięcej jedzenia wyrzuca się w gospodarstwach domowych, na drugim miejscu jest natomiast gastronomia – restauracje i firmy cateringowe (12 proc.).

Co nas czeka?

Dlaczego powinniśmy wspólnie walczyć z marnotrawstwem żywności? Przede wszystkim – wyrzucanie jedzenie zwiększa konsumpcję, co prowadzi w konsekwencji do podwyżek cenowych. Tym samym produkty stają się droższe i mniej dostępne dla przeciętnie zarabiających. Wyrzucanie żywności to także marnowanie wody, energii oraz zwiększanie ilości śmieci.

Jak zaradzić temu problemowi?

Jednym z prostych rozwiązań jest zbieranie przez resztek posiłku. Tymczasem niemal połowa z nas deklaruje, że tego nie robi (źródło: raport Polska na Talerzu 2017 – badanie przeprowadzone na próbie wynoszącej 1000 osób). Zauważalną barierą jest skrępowanie i poczucie, że sytuacja taka może być negatywnie odebrana przez personel restauracji. Tymczasem, nie powinno być to niczym wstydliwym – zapłaciliśmy bowiem za cały posiłek, mamy więc prawo zabrać pozostałą część ze sobą.

Obserwuj nas:

Sieci handlowe