Lody dla ochłody – który rodzaj jest najzdrowszy?

27. 06. 2017

Lody są nie tylko przepyszne, ale również pomagają się ochłodzić w upalne dni i dostarczają organizmowi wielu bardzo cennych substancji, jednak wbrew obiegowej opinii nie wszystkie rodzaje lodów są zdrowe, dlatego też niektórych lepiej unikać. Obecnie wielu producentów dodaje do lodów chemiczne i niezdrowe dodatki takie jak np. olej palmowy, karagen, octan benzylu czy też piperonal, których lepiej unikać, ponieważ mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Po które zatem lody warto sięgnąć i które są najzdrowsze?

Lody domowe 

Zarówno lody z maszyny, jak i lody gałkowe cieszą się największą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, jednak te z automatu nie należą niestety do najzdrowszych, czego nie można powiedzieć o lodach gałkowych, które niestety nie wszędzie są dostępne. Czy istnieje zatem jakaś zdrowsza alternatywa? Oczywiście, że tak, ponieważ lody przygotowywane w domu należą do tych najzdrowszych, ponieważ nie zawierają żadnych sztucznych dodatków a jedynie wartościowe składniki bogate w cenne dla zdrowia substancje odżywcze. Porcja domowych lodów śmietankowych z powodzeniem może zastąpić szklankę mleka! 

Sorbety

Poszukując nieco większej dawki orzeźwienia, warto sięgnąć po sorbety, ale nie te sklepowe, które są wątpliwej jakości a te przygotowywane w domowych warunkach. Głównym ich składnikiem są pełne witamin wsady owocowe, które wystarczy zmiksować i umieścić w zamrażarce. Taki domowy sorbet dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych i stanowi najzdrowszą alternatywę dla sklepowych produktów.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta