Jak przyrządzić pyszne szaszłyki z grilla? (Feu Vert)

27. 06. 2017

Galeria Familia Centrum handlowe
Szaszłyki, popularne danie z grilla, dość proste w przygotowaniu, mogą być prawdziwym rarytasem i dziełem kulinarnej sztuki. Odpowiednio przygotowane i skomponowane mogą pozytywnie zaskoczyć nawet największych smakoszy.

Jak przyrządzić pyszne szaszłyki?

W czym tkwi sekret pysznych szaszłyków? Skoro przygotowanie szaszłyków to żadna filozofia, jak wydobyć z nich smak i aromat? Najpierw danie "je się oczyma", zatem danie musi wizualnie zachęcać do spożycia. Zgrabne i niegrube kawałki kolorowych warzyw (papryki, pomidorki, cebule, pieczarki) nadziane naprzemiennie na szpadkę, polewane marynatą podczas grillowania nabiorą smakowitego blasku.

W drugiej kolejności ważny jest zapach. Aromat kawałków mięsa, ryb i warzyw podkreśli marynata i przyprawy. Warto użyć kawałków boczku i kiełbas, które grillowane niezwykle łechcą nozdrza. Składniki dania można nadziać na gałązkę rozmarynu zamiast na zwykłą szpadkę czy szpikulec.

W trzeciej, ale wcale nie najmniej ważnej kolejności ważny jest smak. Tu znowu kluczową rolę odegrają właściwie dobrane składniki, marynata i przyprawy. Najpierw należy zastanowić się, jakie szaszłyki przygotować - z owocami, azjatyckie, góralskie, wegetariańskie, czy tradycyjne? Jeśli szaszłyki będą góralskie, czyli z serami lub owocowe, np. cytrusowe i kwaskowate, przypraw nie może być zbyt wiele. Jeśli dominować będzie mięso lub ryby, ich kawałki powinny być marynowane przez całą noc. 

Szaszłyki należy grillować na rozgrzanym od przynajmniej 30 minut grillu. Ważną czynnością jest ich obracanie i polewanie marynatą. Dzięki temu będą równomiernie upieczone i soczyste.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Familia

Popularne sieci handlowe

Miasta