Jak przygotować wegański deser? (E.Leclerc)

10. 09. 2017

Centrum handlowe: E.Leclerc Łódź
Weganie nie mają łatwo, bowiem jeśli chodzi o gotowanie, muszą zdać się przede wszystkim na siebie. Gotowanie wegańskich potraw wymaga kreatywności, cierpliwości, wiedzy oraz bardzo dobrego wyczucia smaku. Trzeba przecież wiedzieć, jak dobrze zastąpić mięso, nabiał itp. Na szczęście okazuje się, że nawet desery mogą obyć się bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Można przyrządzić po wegańsku praktycznie wszystko, na co tylko mamy w danej chwili ochotę.

Świetnym pomysłem jest przygotowanie na deser wegańskich gofrów. Przygotowuje się je z mąki pszennej, mleka roślinnego, octu jabłkowego. Przyda się także aquaba oraz olej roślinny i cukier trzcinowy do ubicia piany. Gofry wyjdą naprawdę idealne, w niczym nie będą różniły się od tych tradycyjnych, a prawdopodobnie okażą się nawet lepsze. Dobrze jest pamiętać o tym, aby najpierw połączyć mleko z octem, a dopiero po kilku minutach dodać pozostałe składniki, dzięki czemu w gofrach nie zrobią się dziury.

Okazuje się, że weganie nie muszą również rezygnować z piernika. Wystarczy tylko nieco zmodyfikować jego skład. Świetnym pomysłem jest przyrządzenie tak zwanego piernika pomidorowego. Nie trzeba się obawiać, pomidorów właściwie w ogóle nie czuć, jeśli ciasto jest dobrze przyrządzone. Do wykonania takiego ciasta będzie nam potrzebna szklanka pomidorów krojonych z puszki, olej roślinny, cukier trzcinowy, kakao, mąka pszenna i przyprawa piernikowa. Ciasto można również posmarować powidłami lub wegańską czekoladą, a dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy.

Obserwuj nas:

Sieci handlowe