Imbir na zimę – w kuchni i kosmetykach (Lidl)

12. 12. 2017

Centrum handlowe: Galeria Agora Bytom
Imbir od najdawniejszych lat wykorzystywany jest zarówno w kuchni jak i w naturalnej medycynie oraz kosmetykach. Jego korzystne dla naszego organizmu właściwości nie mają końca, dzięki czemu cieszy się popularnością o każdej porze roku, jednak szczególnie popularny jest zimą ze względu na wspomaganie naszego systemu odpornościowego.

Na przeziębienie warto spróbować herbaty z imbirem i miodem – rozgrzewa i dodaje energii, której często nam brakuje w zimowych miesiącach. Pomaga przy chorobach stawów, łagodzi też chorobę morską i lokomocyjną. Imbir leczy również dolegliwości żołądkowe i wspomaga trawienie. To idealny suplement diety przy świątecznych ucztach. Napar z imbiru wyleczy chore gardło, a jego antybakteryjne i przeciwzapalne działanie poradzi sobie z wirusami. Wspomaga również koncentrację! 

W przemyśle kosmetycznym imbir znajduje wiele zastosowań i cieszy się ogromną popularnością. Olejek z imbiru doskonale radzi sobie z redukcją cellulitu. Ekstrakt z imbiru odnajdziemy również w szamponach, gdyż odbudowuje skórę głowy i wspomaga wzrost włosów. Zapobiega powstawaniu rozdwojonych końcówek i zwiększa objętość włosów. Wymieszany z miodem stanowi naturalną maseczkę, którą nanieść możemy na twarz przy wykonywaniu domowego SPA. Jego antybakteryjne składniki dogłębnie oczyszczą cerę. 

Cena imbiru to około 15 zł za kilogram, czyli za pojedynczy korzeń zapłacimy około 3-4 złote. Należy przechowywać go w lodówce, aby dłużej cieszyć się jego wspaniałymi właściwościami.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta