Jeśli po spożyciu nabiału cierpisz na wzdęcia, nudności, biegunkę, ból brzucha lub na skórze pojawia się wysypka, może to być spowodowane nietolerancją laktozy. Warto udać się do lekarza i zasięgnąć jego opinii oraz dokładnie dobrać spersonalizowaną dietę.
Przy nietolerancji laktozy musimy zrezygnować z każdego rodzaju mleka: krowiego, owczego i koziego. Wystrzegać się należy również wszystkich produktów, które mleko zawierają, czyli jogurty, śmietanę, białe sery czy kefiry. Mleko bywa jednak ukryte również w wielu innych produktach, dlatego robiąc zakupy, warto sprawdzać skład produktów. Dużą zawartość laktozy ma też serwatka, mleko w proszku, śmietanka do kawy, mleko skondensowane, czekolada mleczna, lody, maślanka. Laktozę zawiera też masło, bita śmietana, pieczywo głęboko mrożone, słodycze. Zwrócić należy też uwagę na zawartość laktozy w lekach, na które nasz organizm może negatywnie reagować.
Jest to dieta wymagająca i bardzo spersonalizowana, gdyż każdy organizm, który laktozy nie toleruje, może reagować w swój konkretny sposób na dane produkty. Rozpoczynając dietę bez laktozy, musimy przygotować się na możliwy niedobór witamin B2 i B12 oraz cynku i magnezu. Warto zaopatrzyć się w suplementy, które dostarczą nam tych elementów. Dieta bez laktozy stosowana prawidłowo zmniejszy dolegliwości, które do tej pory uprzykrzały nam życie. Polepszy się też nasze samopoczucie, dlatego warto zadbać o dobór prawidłowej diety pod opieką lekarza.