05. 10. 2017
Dekada Sieradz Centrum handloweChipsy są bardzo znaną i chętnie spożywaną przekąską sporządzoną z cienkich plastrów ziemniaków, lub z innych warzyw. Tak przygotowane smażona są w głębokim oleju.
I choć zostały wynalezione prawie 200 lat temu w Stanach Zjednoczonych, to od dawna są znane, popularne i degustowane na całym świecie. Nazwa ich pochodzi od miasta amerykańskiego (Saratoga Springs) w którym po raz pierwszy zostały upieczone.
Chipsy swój niesamowicie nęcący smak zawdzięczają licznym przyprawom, ziołom i przeróżnym aromatom, które są dodawane podczas ich przyrządzania.
Serwujemy je i sięgamy po nie oglądając ulubiony program telewizyjny, jak i wtedy gdy gościmy przyjaciół, lub korzystamy z uroków przyrody i oddajemy się leniuchowaniu. Praktycznie smakują wszędzie i prawie każdemu.
Zawierają kilka witamin (A, C, E), oraz łatwo przyswajalne węglowodany i są bogate w tłuszcze. Chipsy posiadają w sobie również błonnik i białko, oraz potas, sód i żelazo.
Jednak chipsy oprócz zalet posiadają również wady. Jedną z nich jest wysoka ich kaloryczność, gdyż 100 g. chipsów zawiera około 540 kcal. A więc są niewskazane osobom z nadwagą lub takim, które chcą utrzymać swoją wagę i nie przytyć. W sposób szczególny szkodzi częste jedzenie tego produktu i w dużych ilościach.
Nadmierne spożywanie chipsów może przyczynić się do powstania wielu chorób w naszym organizmie np: nowotworów układu pokarmowego, a także do rozwoju chorób serca i miażdżycy.