Łosoś norweski - 2 sprawdzone przepisy, które odmienią Twoją kuchnię

14. 02. 2018

Łosoś norweski to szlachetna i niezwykle ceniona przez prawdziwych smakoszy ryba. Dietetycy nakłaniają do urozmaicenia swoich jadłospisów, podkreślając jej niesamowite wartości odżywcze i uniwersalność. Jest to przede wszystkim delikatne i bogate w smak mięso, które idealnie wkomponuje się w wiele potraw. Ponadto stanowić ono będzie wyśmienite uzupełnienie diety osób, które wykazują niedobory witamin z grupy B, D i E, a także takich minerałów jak potas, magnez, selen i cynk. Łosoś norweski to przede wszystkim świetne źródło kwasów omega-3. Przedstawiamy 2 sprawdzone przepisy, które odmienią Twoją kuchnię.

Łosoś norweski, czyli jak jeść smacznie i zdrowo


Na rynku spożywczym możemy spotkać się z łososiem w wielu odsłonach - świeży, wędzony, lub w formie past. Jest to stosunkowo droga ryba, a wysoka cena wynika w dużej mierze z szerokiego wachlarza korzyści zdrowotnych tego mięsa. Wartości odżywcze łososia norweskiego przede wszystkim wyróżnią się olbrzymią zawartością białka oraz średnią zawartością tłuszczu. Dzięki temu, ta wykwintna ryba stanie się trafioną propozycją dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i aktualnie przebywających na diecie wysokobiałkowej.

 

Warto wspomnieć, że łosoś norweski wykazuje znaczne działanie przeciwzapalne, silnie wspomaga układ nerwowy, a także spowalnia procesy starzenia się. Co więcej, mięso z łososia norweskiego zredukuje ryzyko rozwinięcia się chorób nowotworowych, a także znacznie wpłynie na poprawę stanu cery oraz włosów. Ten rodzaj mięsa świetnie wpłynie na metabolizm, a wszystko to dzięki astaksantynie - substancji silnie przeciwutleniającej, która odpowiada za różowy kolor łososia.

 

Jak przygotować łososia z grilla?

 

Łosoś z grilla świetnie skomponuje się z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną pieprzu czarnego lub cytrynowego. Tak przygotowane danie z całą pewnością zachwyci niepowtarzalnym aromatem oraz przyjemnie chrupiącą skórką. Przygotowując łososia z grilla, warto pamiętać o zasadzie, która mówi, że tłuste ryby należy przygotowywać bezpośrednio nad węglem, a ryby chude zawinąć dodatkowo w folię aluminiową, dzięki której zachowamy unikalny smak delikatnego mięsa. Łososia norweskiego z grilla doprawiamy bardzo delikatnie, w taki sposób, aby nie przyćmić jego naturalnego smaku - solą, pieprzem, świeżymi ziołami i cytryną.

 

Przed położeniem ryby na grill, należy ją dobrze oczyścić i lekko naciąć w kilku miejscach. Przyprawionego łososia należy grillować około 15 minut pod przykryciem i podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

 

Pieczony łosoś z gotowanymi warzywami i ryżem

 

Jest to zdecydowanie najprostsze danie z łososiem norweskim w roli głównej. Stanowi świetne rozwiązanie dla smakoszy tej ryby, matek karmiących i niemowląt po siódmym miesiącu życia. Samo wykonanie tego dania zajmuje około 5 minut, a proces pieczenia 25 minut. Do wykonania tego dania z łososia norweskiego wystarczy filet, aromatyczne przyprawy (sól, pieprz, tymianek, cytryna) oraz ulubione warzywa. Po nagrzaniu piekarnika do 200 stopni, należy włożyć do niego wcześniej przyprawionego łososia. W międzyczasie warto ugotować wybrane warzywa i ryż. Prawdziwi smakosze zachwycą się dodaniem do gotującego się ryżu, łyżeczki kurkumy.

 

Jak widać łosoś norweski wyróżni się swoim niebanalnym smakiem oraz walorami prozdrowotnymi. Chcąc zaskoczyć swoją rodzinę czy też niezapowiedzianych gości, warto postawić właśnie na ten rodzaj mięsa - niezwykle prosty w przygotowaniu i przede wszystkim szlachetny w smaku.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta