Dwa sprawdzone przepisy na dania z ciecierzycy

16. 02. 2018

Inaczej nazywana grochem włoskim i fasolą garbanzo, ciecierzyca to niezwykła roślina strączkowa, która w Polsce stopniowo zyskuje na popularności. Stanowi przede wszystkim świetne rozwiązanie dla osób stosujących diety wegańskie i wegetariańskie, będąc idealnym zamiennikiem mięsa w codziennym odżywianiu. Ciecierzyca wywodzi się z zachodniej Azji, a aktualnie hodowana jest na skalę masową w wielu krajach światach. Roślina ta stanowi podstawę kuchni hinduskiej i pakistańskiej, jednakże w ciągu ostatnich lat można zauważyć jej spory wpływ również na dania kuchni polskiej.

Niezwykłe właściwości ciecierzycy

 

Ciecierzyca to niezwykle sycący i smaczny dodatek do różnego rodzaju pokarmów, a jej słodki i lekko orzechowy smak z całą pewnością zadowoli szerokie grono smakoszy. Warto pamiętać też o niezwykłych właściwościach ciecierzycy, które wyróżniają się bogatymi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Groch włoski to przede wszystkim wspaniałe źródło witamin z grupy B - niacyny i ryboflawiny. Obydwie te substancje zbawiennie wpłyną na tworzenie się czerwonych krwinek, regenerację skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jak więc wykorzystać tę niezwykłą roślinę w swojej kuchni?

 

Przepyszny hummus z ciecierzycy i pietruszki

 

Szukając sposobu na zdrowe i efektowne danie, warto przyjrzeć się przepisowi na hummus z ciecierzy. Wersji smakowych jest naprawdę dużo, ale dzisiaj przedstawimy tę z zieloną pietruszką. Dzięki zestawieniu grochu włoskiego z pietruszką, dostarczymy do organizmu olbrzymią dawkę wartości odżywczych. Taki rodzaj aromatycznej pasty możemy zastosować praktycznie do każdego dania - do kanapek na śniadanie, falafelu na obiad czy też jako dodatek do pieczonej ryby podczas wykwintnej kolacji. Jak więc samodzielnie i szybko zrobić hummus pietruszkowy?

 

Do przygotowania tego dania z ciecierzycy potrzebny będzie blender, młynek do kawy lub moździerz, 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, natka pietruszki, sezam, oliwa z oliwek i sól. Roślinę należy namoczyć na noc i ugotować. Po zmiksowaniu pietruszki, soku z cytryny, sezamu i oliwy, należy dodać ciecierzycę i wszystko połączyć z gęstą masę.

 

Słodko-gorzka sałatka z ciecierzycy

 

Chcąc odpocząć od ciężkich i tłustych dań, warto poświęcić trochę uwagi lekkim i zdrowym sałatkom. Świetnym pomysłem na szybki i łatwy obiad będzie delikatna sałatka z ciecierzycą. Każdy smakosz dań bezmięsnych zakocha się w połączeniu słodko-gorzkich smaków tej potrawy, zwieńczonych orzechowym aromatem grochu włoskiego. Do przygotowania tej lekkiej sałatki potrzeba szklankę ugotowanej ciecierzycy, roszponkę, 2 gruszki, odrobinę pietruszki do smaku, czosnek, syrop klonowy, łyżeczkę octu balsamicznego i przyprawy według uznania.

 

Gruszkę, ciecierzycę i roszponkę należy wymieszać w większej misce, a pozostałe składniki zblendować do momentu powstania płynnej masy stanowiącej dressing. Na koniec wystarczy wszystko połączyć i cieszyć się przepyszną porcją zdrowego posiłku.

 

Przepisy na dania z ciecierzycy mogą okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę i idealnym sposobem na odmienienie swojej kuchni. Chcąc urozmaicić swój jadłospis i nie raz zaskoczyć swoich bliskich, warto przyjrzeć się bliżej szerokiemu wachlarzowi możliwości, jakie oferuje ta pyszna roślina strączkowa.


Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Miasta